Biologische Kretense olijfolie
Picture this: een olijfgaard in de bergen van centraal Kreta, waar de bodem wordt bemest door geiten en schapen die vrij grazen. De olijfbomen krijgen alleen water via natuurlijke neerslag en worden liefdevol geoogst door de Grieks-Nederlandse familie Gkazas. Zij maken daar op hun eigen land en dat van de buren hun biologische olijfolie van begin tot eind. Ze verzorgen de bomen, oogsten in de winter, persen de olijven en bottelen de olie ook zelf. Hun extra virgine olijfolie is ongefilterd, biologisch, koudgeperst, niet gemengd met andere oliën en zonder toevoegingen: een zuiver en eerlijk familieproduct. Idyllisch toch?
Oogsten!
Iedere winter tikt de familie Gkazas de olijven tijdens het oogsten handmatig en zorgvuldig uit de boom. Die olijven worden dan opgevangen in netten zodat ze gefilterd kunnen worden van bladeren en takken. Aan het einde van elke oogstdag worden de olijven in jutezakken naar de pers gebracht. Zie je het al voor je? Bij een lokale perser op Kreta worden dezelfde dag de olijven gewassen, gemalen en koud-geperst. De olijfolie wordt na een periode van zelf-filtering gebotteld en per vrachtwagen naar Nederland vervoerd waar het bezorgen verder gaat per bakfiets of auto.
It’s oil in the family
De naam Gkazas is afkomstig van de Griekse stiefvader van de twee oprichters Tom en Floris Reurts.
Eerst namen de broers voornamelijk olijfolie mee voor eigen gebruik, familie en vrienden, maar al gauw bleek dat er veel meer mensen geïnteresseerd waren in hun product. Sinds 2012 bestaat dan ook Gkazas Olijolie en produceren en importeren ze hun eigen olijfolie uit Kreta. Een fles van 500 ml koudgeperste extra virgine olijfolie kost € 10,95.
Wil je de Gkazas Olijfolie wel eens proeven? Elke laatste zaterdag van de maand worden er proeverijen georganiseerd bij hun verkooppunten. Kijk voor de precieze plekken via bovenstaande links op de Facebook en website van Gkazas Olijfolie.
Deel deze Maker